Sidor

fredag 31 maj 2013

Arbete nr.3

Mitt tredje och sista arbete, har jag gjort med hjälp av ett foto jag tagit.

Jag valde att använda Vincent van Gogh's kända målning, Orchard with Blossoming Apricot Trees, eftersom jag tyckte den var väldigt fin. Jag gillar hans målningar. Jag tog en bild jag tagit på min foderhäst, och klistrade in i målningen. Det gjorde jag eftersom jag ville ändra bilden till något som jag gillar mer, alltså hästfotografier. Enligt mig är också hästfotografier mycket "roligare" att kolla på och dessutom mer levande.

Till sist gjorde jag om bilden till vit och svart... Dels för att bilden på hästen redan var svart och vit, och för att hela bilden ska se så "jämn" som möjligt ut.

Dessa två bilderna...

Vincent van Gogh, Orchard with Blossoming Apricot Trees
Lånad av vangoghgallery.com

Blev denna bilden...


Jag blev faktiskt ganska nöjd med denna bilden. Man ser att hästen är inklippt, såklart, men jag tycker ändå att hästens storlek passar bra in i målningens storlek. 

Skulle jag gjort om bilden, skulle jag försökt få en ännu jämnare bild. Men det är svårt eftersom träden i bakgrunden är målad och inte har ett direkt ljus. Kanske hade det varit finare om bakgrunden också gjorts lite suddigare så att hästen verkligen är i fokus.

Arbete nr.2

Min andra bilduppgift gjorde jag i en stil som kallas pointillismen. En stil som man använde mycket på det sena 1800-talet. Två kända målningar i denna stilen, är bl.a. Paul Signac's målning The Papal Palace och Sunday Afternoon on the Island, målad av Georges Seurat.

Pointillismen innebär, att istället för att dra penseln med färg, bygger man istället upp sin bild med små prickar. Jag målade alltså min bild i prickar med hjälp av vanliga topsar. Akryl var den färg jag använde.

Bilden är en annorlunda variant från ett av Vincent van Goghs kända konstverk, En stjärnklar natt. Jag valde att "göra om" ännu ett av Vincents målningar, då jag tycker de är väldigt fina, de jag sett än så länge i alla fall.

Som ni kan se nedan, ändrade jag om en del. "Flamman" i förgrunden skippade jag, och gjorde istället två berg, och istället för den lilla staden gjorde jag en granskog. Anledningen till det, var att jag ville göra bilden lite enklare och inte så läskig som jag tycker att Vincents målning är. Dessutom ville jag ha mer färg i bilden och inte bara massa blått.

Med hjälp av de knallgula stjärnorna och de ljusgråa bergen, tyckte jag att jag lyckades rätt bra. Bilden blev ljusare och inte alls så blå som En stjärnklar natt, är. Men fortfarande ser man likheter mellan de båda målningarna, tack vare himlen och stjärnorna.

Vincent van Gogh, En stjärnklar natt.
Bild lånad från allposters.se

Mitt resultat...

Jag blev faktiskt väldigt nöjd med denna bilden då den, på ett ungefär, blev så som jag förväntade mig att den skulle bli. Dessutom är det himla roligt att arbeta med pointillismen, det blev lite annorlunda och det tycker jag är roligt. Det jag blev nöjdast med är den gröna granskogen, den var svårast att göra.

Skulle jag gjort om denna bilden hade jag nog gjort likadant. Jag blev nöjd och tycker målningen blev bra som den blev.

Arbete nr.1

Min första bilduppgift gjorde jag med hjälp av vanlig kolkrita. Det var meningen att det skulle bli ett självporträtt men det tycker jag inte att det blev faktiskt. Målningen liknar inte mig ;)

Från början var tanken att jag skulle göra målningen i en stil som kallas pointillismen. Men eftersom jag ville göra bilden i svart och vitt, och det fanns så små och svåra detaljer (så som ögonen och munnen), kom jag fram till att det skulle bli bättre ifall jag gjorde målningen med kolkrita.

Men trots att det inte blev ett självporträtt direkt, så blev jag rätt nöjd med resultatet ändå. Det som jag tyckte var svårast med att måla med kolkrita, var att hitta olika nyanser hela tiden. Om jag hade samma nyans på två saker bredvid varandra, smälte de ihop och man såg inte vad som var vad.


Arbetet tog längre tid än jag planerat och under arbetets gång, hann jag ändra på både skuggningen, nyanserna och ramen. Bilden ovan visar resultatet. Det jag blev nöjdast med är nog tröjan och ramen, även om ramen blivit lite utsuddad just på bilden.

Skulle jag fått göra om målningen, skulle jag gjort allt i två snäpp mörkare nyanser. På så sätt skulle ansiktet och framför allt ögonen fått mer färg. Nu ser det ut som om jag glömt både näsan och ögonen. Det ljusgråa i bakgrunden skulle jag nog hoppat över och behållt vitt, så att skillnaden mellan ramen, bakgrunden och "mig" skulle blivit större. Det tror jag skulle blivit finare faktiskt.

Bildanalys

När jag först ser bilden tycker jag att den ser väldigt läskig och skrämmande ut. Men tänker jag vidare tycker jag den ser ganska "fin" ut. Jag gillar att allt är "rundat" och inte så jämt och noggrant. 

Det första jag ser är skriet, och sedan den orangea himlen högst upp i bakgrunden. Konstverket heter Skriet och är målad utav Edvard Munch. Jag tror inte målningen är menad till någon viss målgrupp, jag tror istället Edvard målade en "vanlig" målning som sedan råkade bli väldigt omtyckt.

Målningen föreställer en man som står på en bro över ett hav i solnedgången. Bron han står på är mest troligt allmän. Edvard Munch har målat konstverket i stående format med fokus på själva skriet. Det är en halvt översiktsbild och målad lite ifrån ett fågelperspektiv, alltså lite högre upp än ett vanligt centralperspektiv.

Skriet ser upprörd ut och verkar skrämd av någonting som inte vi ser härifrån. Kanske en annan människa. Han, skriet alltså, har svart, tråkig och läskig klädsel. Det ser ut att vara en kappa eller "klänning" han har på sig. Liksom klädseln är hela målningen väldigt mörk, och även varm. Den orangea och röda färgen får bilden att se varm ut.

Edvard Munch, Skriet
Bild lånad av allposters.se

onsdag 13 februari 2013

Bildanalys - Tonår



När jag såg bilden tänkte jag direkt på tonåren, glada tjejkompisar med mysiga tjejkvällar. Det älskar jag, och det är väl också därför som jag känner igen mig i bilden. Roliga kvällar med kompisarna, med spel, prat och godis är något av det bästa jag vet - och det, tror jag att de tjejerna på bilden har.

Syftet med bilden är nog inte att den ska vara till reklam eller information. Jag tror istället att det är en annan kompis som tog den på sina tjejkompisar, som ett roligt minne. Och som tidigare skrivit, tror jag att tjejerna har en mysig tjejkväll med ansiktsmasker osv.

Bilden är på två glada tonåringar, bilden är liggande och fotad från ett centralperspektiv fast kanske lite mer ovanifrån, svårt att avgöra. Bilden är väldigt ljus och fokuset ligger på de båda tjejerna och det är ju också de som man ser först. Jag tror att bilden är tagen inomhus med en säng i bakgrunden, tycker jag det ser ut som. Dessutom tror jag att det luktar god parfym i rummet.

Jag tycker även att bilden är ser väldigt spontan ut ändå, inte alls tillgjord liksom. Jag vet inte varför jag tycker så egentligen, men kanske för att de skrattar och inte har gjort sig extra fina för att de ska fotas. Det känns inte ens som om de vet att bilden tas.
Teenaged girls with cucumber slices on their eyes, laughing their heads off
Lånade bilden från denna bloggen, www.theafictionado.wordpress.com

Bilden påminner mig och roliga minnen som jag själv har med mina kompisar. Det påminner speciellt om en kväll för något år sedan när jag och några kompisar var hos en annan kompis. Där åt vi tacos, spelade spel, hade ansiktsmasker, kollade på idolfinalen och så somnade vi förståss inte förrens tidigt på morgonen.

måndag 11 februari 2013

Mr and Mrs Andrews



Det första jag tänkte när jag såg den här konstbilden var tysthet och "låtsasglad". Jag tycker mannen och kvinnan inte ser glada ut på riktigt. På kläderna att döma ser de mycket rika ut, men "man kan inte köpta lycka för pengar" tycker jag det påminner lite om. Vet inte riktigt varför egentligen, men det känslan fick jag i alla fall.

Mr och Mrs Andrews, tror jag, är ett rikt och kanske kungligt par som bor på ett stort slott med mycket tillhörande mark eftersom Mr Andrews ser ut att gilla jakt. På slottet bor de tillsammans med sin hund.

Bilden är liggande och målad från ett centralperspektiv, en helbild. Fokuset är på kvinnan och även mannen, men kvinnan var hon jag såg allra först. Det är utomhus de är och ser ut att vara en offentlig plats, eller kanske är det deras egen mark? När jag tänker vidare tror jag faktiskt att är deras egna mark. Varför dom är där är antingen för att ta en fin bild, eller för att mannen ska/har jagat, tror jag.

Bilden ser ut att vara gammal eftersom de har så gamla kläder, gamla frisyrer och även bänken som kvinnan sitter på ser gammal ut.

Det jag tror "händer" på bilden är egentligen inte så mycket. Jag tror bara att de skulle ta en vanlig "familjebild".

Jag tycker inte riktigt att jag kan känna igen mig i bilden. Jag brukar inte ställa upp min familj på ett visst sätt för att ta familjefoton precis. Men i och för sig så tycker jag om att vara på landet. Om man kollar på målningen känns det nästan som om man kan lukta höet.


Gainsborough, bild lånad från www.wikipedia.se

Hunden symboliserar trohet eller avundsjuka. Jag tror i detta fallet att det står för trohet eftersom människorna inte ser särskilt avundsjuka ut. Så jag tror att konstnären vill visa trohet istället för avundsjuka.

Kvinnans fina klänning är blå, blå färg symboliserar sanning och evighet. Evighet tycker jag att konstnären fått fram mycket bra eftersom bilden är så mörk. Även sanning.

Trädet i bakgrunden ska symbolisera livet och kunskap vilket jag absolut tycker att konstnären fått fram. Bilden verkar ju handla lite om deras liv tycker jag.

Mannens bälte och hans korsade ben symboliserar kyskhet, och ja kanske.

måndag 21 januari 2013

Bildanalys 1

Min första reaktion är stressig, eftersom det känns som om alla människor stressar omkring överallt. Men i stan brukar det vara rätt så stressigt, alla ska hinna in i alla affärer och helst hitta något att köpa också. Bilden är gammal och enligt mig ganska så tråkig när den endast är svart och vit. Det finns många olika och höga ljud. Men trots att den är så gammal kan jag känna igen mig.

Annars föreställer bilden människor som springer omkring i stan, de har äldre kläder på sig och alla ser ungefär likadana ut. De flesta är klädda i svart. Små tåg som kör på spåren istället för bilar på vanlig gata. Men det finns även några gamla bilar i sidan av vägen, de är i det finare laget. Alla pratar, byggarbetarna(?) i bakgrunden hörs och även tågen, hög volym.

Jag tror att det är några "infomartionsmänniskor" som använder bilden till någon sorts informationbok, som visar hur det såg ut förr i tiden. Så att vem som helst, som är intresserad, kan kolla. Det brukar väl finnas till de flesta städer, det tycker i alla fall jag kan vara intressant att se.

Bilden är liggande och fotat från centralperspektiv, men ändå lite från fågelperspektivet eftersom man ser bilden en aning uppe ifrån. Det är en dunkel översiktsbild, över staden - som är en offentlig plats.

Fokuset ligger nog mest på människorna som är påväg över gatan, de som är suddiga längst fram. Att de är sudduga visar att det rör på sig och är en stressig känsla. Men det första jag såg var tåget, kanske eftersom den har skärpan.

Men annars tycker jag att bilden är rätt så fin, jag gillar ju vit och svarta, gamla bilder.